Ωτοπλαστικη

Πλαστικοί Χειρουργοί, Θεσσαλονίκη, Ε. Δεμίρη, Δ. Διονυσίου, Πλαστική Χειρουργική Προσώπου, Πλαστικές Επεμβάσεις Ωτοπλαστικής
Προσωπο

Ωτοπλαστική

Η ωτοπλαστική είναι η επέμβαση που διορθώνει τα “πεταχτά αυτιά” (αφεστώτα ώτα) ή άλλες δυσπλασίες των πτερυγίων των αυτιών.

Ενδείξεις

Η επέμβαση ενδείκνυται για την διόρθωση ανωμαλιών της διάπλασης του χόνδρινου σκελετού του ωτικού πτερυγίου. Οι δυσπλασίες αυτές είναι εμφανείς από την γέννηση και μπορούν να διορθωθούν και σε παιδική ηλικία.
Συγκεκριμένα οι δυσπλασίες διακρίνονται στις εξής βασικές κατηγορίες:

 • Αφεστώτα ώτα ή «πεταχτά αυτιά», που προεξέχουν και σχηματίζουν γωνία με το κεφάλι μεγαλύτερη από τη φυσιολογική. Συνήθως η δυσπλασία αφορά και τα δύο αυτιά, αλλά μπορεί να υπάρχει μόνο στο ένα πτερύγιο.
 • Κυπελλοειδή ώτα, που είναι δυσπλασία του χόνδρου, κάνοντας τα πτερύγια να μοιάζουν με κύπελα.
 • Μικρωτία, που είναι μια σοβαρή συγγενής διαμαρτία της διάπλασης με απουσία μέρους ή όλου του πτερυγίου.

Κάθε παιδί, μετά την ηλικία των 6 ετών, ή ενήλικας με αισθητική δυσμορφία στα αυτιά μπορεί να υποβληθεί σε ωτοπλαστική.

Χειρουργική Επέμβαση

Η ωτοπλαστική έχει σαν στόχο την αλλαγή του σχήματος του χόνδρου και της προβολής των αυτιών και την τοποθέτησή τους σε φυσιολογική θέση πιο κοντά στο κεφάλι.
Η επέμβαση διαρκεί γύρω στα 90 λεπτά. Στα παιδιά διενεργείται με γενική αναισθησία, ενώ στους ενήλικες με τοπική. Χρησιμοποιούνται τομές στο πίσω μέρος του αυτιού και με ειδική τεχνική αναδιαμορφώνεται το σχήμα των ωτικών πτερυγίων. Τοποθετούνται ράμματα απορροφήσιμα και ειδικός ελαστικός επίδεσμος για μία εβδομάδα.

Ανάρρωση

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι πολύ ήπιος και αντιμετωπίζεται εύκολα με απλά παυσίπονα. Σε μια εβδομάδα αφαιρείται ο επίδεσμος και συστήνουμε την εφαρμογή μιας ελαστικής κορδέλας μόνο για τον ύπνο για 2-3 εβδομάδες. Το τοπικό οίδημα υποχωρεί μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Τόσο οι ενήλικες, όσο και τα παιδιά μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές δραστηριότητές τους λίγες ημέρες μετά την επέμβαση, ενώ προτείνεται αποφυγή αθλητικών δραστηριοτήτων για 4 περίπου εβδομάδες.

Συχνές Ερωτήσεις

Μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές μετά την ωτοπλαστική;
Ποια είναι τα αναμενόμενα αποτελέσματα της ωτοπλαστικής;
 • Before-tte
  After-tte
  Before tte After
 • Before-ttt
  After-ttt
  Before ttt After
 • Before-ttp
  After-ttp
  Before ttp After
 • Before-ttd
  After-ttd
  Before ttd After
 • Before-ttt
  After-ttt
  Before ttt After
 • Before-tte
  After-tte
  Before tte After