Υπεριδρωσια

Πλαστικοί Χειρουργοί, Θεσσαλονίκη, Ε. Δεμίρη, Δ. Διονυσίου, Πλαστική Επανορθωτική Χειρουργική, Πλαστικές Επεμβάσεις Διαπυητικής Ιδρωταδενίτιδας (ανάστροφη ακμή)

Υπεριδρωσία

Η υπεριδρωσία αποτελεί παθολογική κατάσταση υπερβολικής εφίδρωσης σε κάποιες περιοχές του σώματος, καθιστώντας δυσλειτουργικά τα άτομα που υποφέρουν από αυτή. Οι περιοχές που συχνότερα παρουσιάζεται η υπεριδρωσία είναι:

  • οι μασχάλες
  • τα πέλματα
  • οι παλάμες

Τα άτομα με υπεριδρωσία αναφέρουν δυσκολίες κατά την ένδυση (π.χ. αίσθημα ντροπής λόγω του ιδρώτα στα ρούχα κοντά στις μασχάλες, αδυναμία να φορέσουν παπούτσια ή πέδιλα χωρίς κάλτσες), αλλά και δυσκολίες στις καθημερινές κοινωνικές συναναστροφές τους (π.χ. αίσθημα ντροπής όταν κάνουν χειραψία ή όταν αγγίζουν κάτι με μόνιμα ιδρωμένα χέρια).

Θεραπεία

Για την υπεριδρωσία, η ενδεικνυόμενη θεραπεία είναι η έγχυση βοτουλινικής τοξίνης, που είναι πολύ αποτελεσματική επειδή αναστέλλει τη διέγερση των αδένων του ιδρώτα.
Σε κάθε περιοχή που θα εφαρμοσθεί η θεραπεία, γίνεται αρχικά αναισθητοποίηση με κρέμα ή με τοπική αναισθησία και στη συνέχεια εκτελούνται πολλές ενέσεις υποδόρια με μια μικρή βελόνα. Η θεραπεία διαρκεί περίπου 30 λεπτά.

Αποτελέσματα

Οι ασθενείς παρατηρούν βελτίωση μέσα σε 2 εβδομάδες από την έγχυση, ενώ η διάρκεια του αποτελέσματος μπορεί να ξεπεράσει τους 12 μήνες. Μετά την επιστροφή των συμπτωμάτων, η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί.

  • Before-tte
    After-tte
    Before tte After