Συνδακτυλια

Πλαστικοί Χειρουργοί, Θεσσαλονίκη, Ε. Δεμίρη, Δ. Διονυσίου, Πλαστική Χειρουργική Χεριού, Πλαστικές Επεμβάσεις Συνδακτυλίας
χειρουργικη χεριου

Συνδακτυλία

Η συνδακτυλία αποτελεί μία από τις συχνότερες συγγενείς διαταραχές διάπλασης του χεριού. Οφείλεται σε ατελή διαχωρισμό των δακτύλων στην ενδομήτρια ζωή οπότε, κατά την γέννηση, τα δάκτυλα εμφανίζονται ενωμένα είτε σε όλο το μήκος τους, είτε μόνο στο κεντρικό τους τμήμα. Μπορεί να προσβάλλει το ένα ή και τα δύο χέρια, ενώ μπορεί να εμφανιστεί και στα πόδια.

Παρόλο που δεν υπάρχει σαφής αιτιολογία, η συνδακτυλία σχετίζεται με κληρονομική επιβάρυνση και μπορεί να συνδυάζεται με άλλες διαταραχές διάπλασης του χεριού ή και άλλων οργάνων. Για τον λόγο αυτό, η σχολαστική παιδιατρική εκτίμηση είναι απολύτως απαραίτητη.

Χειρουργική Επέμβαση

Η θεραπεία της συνδακτυλίας είναι χειρουργική και προτείνεται να γίνεται σε ηλικία 12-18 μηνών, ή και ακόμη νωρίτερα όταν συμμετέχει ο αντίχειρας. Στην μικρή αυτή ηλικία, για την επέμβαση απαιτείται γενική αναισθησία. Γίνεται διαχωρισμός των ενωμένων δακτύλων ενώ συχνά χρησιμοποιούνται δερματικά μοσχεύματα για την ασφαλέστερη κάλυψή τους. Προτείνεται παραμονή του παιδιού στην κλινική για μερικές ώρες ή ένα βράδυ.

Ανάρρωση

Μετά την επέμβαση, τοποθετείται ειδικός νάρθηκας για λίγες ημέρες και η έναρξη κινήσεων του χεριού γίνεται αμέσως μετά την αφαίρεσή του. Η κατάλληλη μετεγχειρητική φροντίδα των ουλών αλλά και η σωστή φυσιοθεραπεία συμβάλλουν στην επίτευξη καλύτερου απώτερου αποτελέσματος. Σε σύνθετες μορφές συνδακτυλίας, μπορεί να χρειαστούν διορθωτικές επεμβάσεις στο μέλλον, ανάλογα με την κάθε περίπτωση και την ανάπτυξη του χεριού.

Αποτελέσματα

Εφόσον η επέμβαση γίνει από έμπειρο πλαστικό χειρουργό ή χειρουργό χεριού με σχολαστικό τρόπο και ορθή χειρουργική τεχνική, και ακολουθήσει η ενδεδειγμένη μετεγχειρητική αποκατάσταση, τα αποτελέσματα στην ανάπτυξη και τη λειτουργικότητα του χεριού αναμένεται να είναι άριστα.

 • Before-epe
  After-epe
  Before epe After
 • Before-ept
  After-ept
  Before ept After
 • Before-epd
  After-epd
  Before epd After
 • Before-ept
  After-ept
  Before ept After