Νοσος Dupuytren

Πλαστικοί Χειρουργοί, Θεσσαλονίκη, Ε. Δεμίρη, Δ. Διονυσίου, Πλαστική Χειρουργική Χεριού, Πλαστικές Επεμβάσεις Νόσου Dupuytren
Χειρουργικη χεριου

Νόσος Dupuytren

Η νόσος του Dupuytren, ή ρίκνωση της παλαμιαίας απονεύρωσης, αποτελεί χρόνια πάθηση του χεριού όπου παρατηρείται προοδευτική κάμψη ενός ή περισσότερων δακτύλων του χεριού προς την παλάμη. Η αιτιολογία της νόσου είναι άγνωστη, σχετίζεται με το σακχαρώδη διαβήτη, τη χρήση αλκοόλ και την επιληψία, ενώ υπάρχει κληρονομική προδιάθεση. Συχνότερα εμφανίζεται σε άνδρες άνω των 50 ετών και μπορεί να προσβάλει το ένα ή και τα δύο χέρια.

Αρχικά, ο ασθενής ψηλαφά σκληρά οζίδια στην παλάμη του, που συνήθως είναι ανώδυνα, και σταδιακά επεκτείνονται προς τα δάκτυλα. Η προοδευτική κάμψη των δακτύλων και η αδυναμία έκτασής τους οδηγούν σε μόνιμη παραμόρφωση με αποτέλεσμα να επηρεαστεί σοβαρά η λειτουργικότητα του χεριού. Η αντιμετώπιση της νόσου είναι χειρουργική και γίνεται από εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό ή χειρουργό χεριού. Η επέμβαση γίνεται με περιοχική αναισθησία, σε χώρο οργανωμένου χειρουργείου και υπό άσηπτες συνθήκες. Αφαιρείται το τμήμα της παλαμιαίας απονεύρωσης που πάσχει, αποκαθιστώντας την έκταση των δακτύλων και τη λειτουργία του χεριού. Μετά την επέμβαση, τοποθετείται ειδική επίδεση και νάρθηκας για δύο περίπου εβδομάδες. Ακολουθεί πρόγραμμα φυσιοθεραπείας για 2-3 μήνες αναλόγως της βαρύτητας. Ο ασθενής επιστρέφει σταδιακά στις καθημερινές του δραστηριότητες μετά 3-4 εβδομάδες.

  • Before-ede
    After-ede
    Before ede After
  • Before-edd
    After-edd
    Before edd After