Λιποαναρροφηση

Πλαστικοί Χειρουργοί, Θεσσαλονίκη, Ε. Δεμίρη, Δ. Διονυσίου, Λεμφοίδημα, Πλαστικές Επεμβάσεις Λιποαναρρόφησης
Λεμφοιδημα

Λιποαναρρόφηση

Η λιποαναρρόφηση είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισης λεμφοιδήματος προχωρημένων σταδίων, όπου η επί μακρόν συσσωρευμένη λέμφος οδηγεί στην υπερπλασία του λιπώδους ιστού και τη δημιουργία λιποιδήματος στο άκρο που πάσχει. Η επέμβαση έχει στόχο τη δραστική μείωση του όγκου του άκρου και τη βελτίωση της καθημερινής λειτουργικότητας και δραστηριότητας του ασθενούς.

Ενδείξεις

Η λιποαναρρόφηση έχει ένδειξη στους ασθενείς με λιποίδημα, ή σε εκείνους όπου, μετά τη μεταμόσχευση λεμφαδένων ή ΛΦΑ, το λεμφοίδημα μετατράπηκε σε λιποίδημα.
Σε ορισμένους ασθενείς κρίνεται ενδεδειγμένος ο συνδυασμός της λιποαναρρόφησης με τη μεταμόσχευση λεμφαδένων, ώστε τα οφέλη και των δυο επεμβάσεων να επιτευχθούν με μία μόνο χειρουργική επέμβαση.

Χειρουργική Επέμβαση

Η επέμβαση γίνεται με την κλασική τεχνική της λιποαναρρόφησης ή με την τεχνική λιποαναρρόφησης υπερήχων. Απαιτεί γενική αναισθησία και διαρκεί 1-4 ώρες, αναλόγως του σταδίου του λεμφοιδήματος, της έκτασης της λιποαναρρόφησης και της τεχνικής που χρησιμοποιείται. Προτείνεται παραμονή στην κλινική για ένα βράδυ.

Ανάρρωση

Άμεσα μετά την επέμβαση, τοποθετούνται ειδικοί επίδεσμοι στις περιοχές της λιποαναρρόφησης, που αλλάζονται την επόμενη μέρα, πριν οι ασθενείς επιστρέψουν στο σπίτι τους. Ο πόνος ελέγχεται με κοινά παυσίπονα.
Από τη 2η μετεγχειρητική ημέρα, ο ασθενής ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα λεμφικών μαλάξεων από εξειδικευμένο συνεργάτη φυσικοθεραπευτή, και εφαρμόζονται ειδικά ελαστικά ενδύματα (κάλτσα ή μανίκι) για μερικούς μήνες, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.
Συνήθως οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους σε 3-4 εβδομάδες, ενώ στις αθλητικές δραστηριότητες μετά από 3 μήνες.

Συχνές Ερωτήσεις

Υπάρχουν επιπλοκές που σχετίζονται με τη λιποαναρρόφηση;
Ποια είναι τα αποτελέσματα της επέμβασης;
 • Before-dte
  After-dte
  Before dte After
 • Before-dtt
  After-dtt
  Before dtt After
 • Before-dtp
  After-dtp
  Before dtp After
 • Before-dtd
  After-dtd
  Before dtd After
 • Before-dtt
  After-dtt
  Before dtt After
 • Before-dte
  After-dte
  Before dte After