Λιποαναρροφηση – κλασικη τεχνικη

Πλαστικοί Χειρουργοί, Θεσσαλονίκη, Ε. Δεμίρη, Δ. Διονυσίου, Πλαστική Χειρουργική Σώματος, Πλαστικές Επεμβάσεις Λιποαναρρόφησης - Κλασική Τεχνική
Σωμα

Λιποαναρρόφηση - κλασική τεχνική

Η λιποαναρρόφηση έχει στόχο την αφαίρεση του τοπικά συσσωρευμένου λίπους από περιοχές του σώματος που εμφανίζουν εντοπισμένη υπερλίπωση. Αποτελεί, παγκοσμίως, μία από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής.

Χειρουργική Επέμβαση

Η επέμβαση γίνεται με τοπική ή γενική αναισθησία, αναλόγως της έκτασής της και της ποσότητας του λίπους που θα αφαιρεθεί. Αρχικά, γίνεται έγχυση ειδικού διαλύματος που διευκολύνει την ασφαλέστερη αφαίρεση του λίπους και μειώνει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Με ειδικές ατραυματικές κάνουλες και σύστημα αναρρόφησης κενού, γίνεται αναρρόφηση του λιπώδους ιστού από τις περιοχές που έχουν προσχεδιαστεί, μέσω μικρών τομών 3-5mm και με μεγάλη ακρίβεια. Η έκταση της επέμβασης καθορίζει και τη διάρκειά της, που κυμαίνεται από 1-3 ώρες. Συνήθως απαιτείται νοσηλεία λίγων μόνο ωρών. Σπάνια μετά από μία εκτεταμένη λιποαναρρόφηση, απαιτείται παραμονή στην κλινική για ένα βράδυ.
Σε περιπτώσεις όπου η τοπική συσσώρευση λίπους συνοδεύεται με τοπική χαλάρωση των ιστών, η λιποαναρρόφηση συνδυάζεται με ταυτόχρονη δερμολιπεκτομή (π.χ. κοιλιοπλαστική, βραχιονοπλαστική).

Ανάρρωση

Αμέσως μετά την επέμβαση, εφαρμόζεται ειδικό ελαστικό πιεστικό ένδυμα για 4-6 εβδομάδες. Ο μετεγχειρητικός πόνος δεν είναι έντονος και αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη. Τα οιδήματα και οι εκχυμώσεις υποχωρούν μετά από 15 περίπου ημέρες. Η επιστροφή στην εργασία και τις κοινωνικές δραστηριότητες γίνεται σε 5-7 ημέρες.

Ενδείξεις

Η λιποαναρρόφηση ενδείκνυται σε γυναίκες και άντρες που εμφανίζουν εντοπισμένη υπερλίπωση σε διάφορες περιοχές του σώματος, όπως μηροί, γλουτοί, τροχαντήρες («ψωμάκια»), γόνατα, κοιλιά, λαιμός κ.α. Απαραίτητη προϋπόθεση για ένα καλό αποτέλεσμα είναι η παρουσία δέρματος με καλή ελαστικότητα ώστε, μετά την αφαίρεση του λίπους, να μην εμφανιστεί ανεπιθύμητη χαλάρωση.
Τονίζεται ότι η λιποαναρρόφηση δεν αποτελεί μέθοδο αδυνατίσματος, και συνεπώς δεν ενδείκνυται σε άτομα με γενικευμένη παχυσαρκία.

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης είναι άμεσα ορατά, το τελικό όμως αισθητικό αποτέλεσμα στο περίγραμμα του σώματος αποτιμάται μετά από αρκετούς μήνες. Δεδομένου ότι ο αριθμός των λιποκυττάρων στους ενήλικες παραμένει σχετικά σταθερός, η απομάκρυνση του περίσσιου λίπους είναι μόνιμη και τα αποτελέσματα της επέμβασης παραμένουν σταθερά, εφόσον δεν υπάρξει σοβαρή μεταβολή του σωματικού βάρους. Οι ουλές είναι πολύ μικρές και, με την πάροδο του χρόνου, ελάχιστα ορατές.

 • Before-tdee
  After-tdee
  Before tdee After
 • Before-tdet
  After-tdet
  Before tdet After
 • Before-tdep
  After-tdep
  Before tdep After
 • Before-tdee
  After-tdee
  Before tdee After
 • Before-tdee
  After-tdee
  Before tdee After
 • Before-tded
  After-tded
  Before tded After
 • Before-tdet
  After-tdet
  Before tdet After
 • Before-tdee
  After-tdee
  Before tdee After
 • Before-tdeo
  After-tdeo
  Before tdeo After