Λεμφο-φλεβικες αναστομωσεις

Πλαστικοί Χειρουργοί, Θεσσαλονίκη, Ε. Δεμίρη, Δ. Διονυσίου, Λεμφοίδημα, Πλαστικές Επεμβάσεις Λεμφο-φλεβικές αναστομώσεις
Λεμφοιδημα

Λεμφο-φλεβικές αναστομώσεις

Οι λεμφο-φλεβικές αναστομώσεις (ΛΦΑ) ή Lymphatic Venous Anastomoses (LVA) διενεργούνται με μικροχειρουργική συρραφή των λεμφαγγείων με τοπικές φλέβες, σε μία περιοχή του σώματος που πάσχει από λεμφοίδημα. Η χειρουργική αυτή επέμβαση έχει στόχο την παράκαμψη της λεμφικής κυκλοφορίας, οδηγώντας τη συσσωρευμένη λέμφο από το λεμφικό στο φλεβικό δίκτυο.

Χειρουργική Επέμβαση

Πριν την επέμβαση, διενεργείται επιπολής λεμφαγγειογραφία με έγχυση ειδικής φθορίζουσας χρωστικής ουσίας και άμεση φλουοροσκόπηση. Αυτή αποτελεί εξειδικευμένη εξέταση που απεικονίζει τα επιφανειακά λεμφαγγεία του πάσχοντος άκρου, επιτρέποντας την ιχνογράφησή τους στο δέρμα.
Κατά την επέμβαση, που συνήθως εκτελείται με γενική αναισθησία, αναγνωρίζονται και ετοιμάζονται τα λεμφαγγεία που έχουν ιχνογραφηθεί και αναστομώνονται με γειτονικές φλέβες, χρησιμοποιώντας μικροχειρουργικές τεχνικές. Συνήθως διενεργούνται 3-4 λεμφο-φλεβικές αναστομώσεις, ώστε η λέμφος που λιμνάζει να παροχετευθεί επαρκώς στο φλεβικό δίκτυο και σταδιακά να αποσυμφορηθεί το λεμφοίδημα.
Οι ασθενείς κινητοποιούνται αμέσως μετά την επέμβαση και επιστρέφουν στο σπίτι τους την ίδια ή την επόμενη μέρα.

Συχνές Ερωτήσεις

Ποιες είναι οι ενδείξεις για ΛΦΑ;
Υπάρχουν επιπλοκές που σχετίζονται με ΛΦΑ;
Ποια είναι τα αποτελέσματα των ΛΦΑ;
  • Before-dde
    After-dde
    Before dde After
  • Before-ddd
    After-ddd
    Before ddd After