Λιφτινγκ Προσωπου

Πλαστικοί Χειρουργοί, Θεσσαλονίκη, Ε. Δεμίρη, Δ. Διονυσίου, Πλαστική Χειρουργική Προσώπου, Πλαστικές Επεμβάσεις Λίφτινγκ Προσώπου
Προσωπο

Λίφτινγκ Προσώπου

Το λίφτινγκ προσώπου ή ρυτιδοπλαστική είναι η επέμβαση που έχει στόχο τη διόρθωση της χαλάρωσης, τη βελτίωση των σημαδιών της γήρανσης και την αναζωογόνηση του προσώπου και του λαιμού.

Η γήρανση του προσώπου είναι το αποτέλεσμα εκφυλιστικών αλλοιώσεων του δέρματος με την πάροδο της ηλικίας, της μείωσης του όγκου των μαλακών μορίων και της χαλάρωσης των ιστών του προσώπου. Αυτές οι αλλαγές δημιουργούν πτυχώσεις και ρυτίδες στο δέρμα, μεταβολή του περιγράμματος και χαλάρωση του προσώπου και του λαιμού, δίνοντας γερασμένη, κουρασμένη και συχνά λυπημένη όψη. Το κάπνισμα, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο αλλά και ο γενικότερος τρόπος ζωής επηρεάζουν σημαντικά τις διαδικασίες της γήρανσης.

Χειρουργική Επέμβαση

Οι επεμβάσεις ρυτιδοπλαστικής διακρίνονται ανάλογα με την περιοχή του προσώπου όπου εφαρμόζονται (μετωπιαίο λίφτινγκ, λίφτινγκ μέσου προσώπου ή λαιμού), αλλά και ανάλογα με το επίπεδο και βάθος της παρέμβασης (mini-λίφτινγκ, SMAS, Deep plane face lift).
Η επέμβαση γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία και διαρκεί 2-4 ώρες, ανάλογα με την τεχνική και την περιοχή που απαιτεί διόρθωση. Χρησιμοποιώντας τομές σε σημεία ελάχιστα εμφανή (μέσα στο τριχωτό της κεφαλής, μπροστά και πίσω από τα αυτιά), ανασηκώνονται οι ιστοί του προσώπου και του λαιμού, έλκονται προς τα πάνω και πίσω, και αφαιρείται το περίσσιο δέρμα. Σε κάθε τεχνική χρησιμοποιούνται εσωτερικά ράμματα σταθεροποίησης και ανόρθωσης των ιστών, εξασφαλίζοντας όψη πιο νεανική. Συχνά οι επεμβάσεις ρυτιδοπλαστικής συνδυάζονται με βλεφαροπλαστική.

Ανάρρωση

Αναλόγως της επέμβασης, απαιτείται παραμονή στην κλινική για λίγες ώρες ή ένα βράδυ. Μετεγχειρητικά, ο ασθενής νιώθει τράβηγμα στο πρόσωπο και τον λαιμό, ενώ ο πόνος αντιμετωπίζεται εύκολα με κοινά παυσίπονα. Τα οιδήματα και οι μελανιές συνήθως υποχωρούν μέσα σε 5-10 ημέρες. Για μια περίπου εβδομάδα εφαρμόζουμε ένα ελαστικό επίδεσμο κεφαλής, αρχικά για όλο το 24ωρο, και στη συνέχεια ο επίδεσμος παραμένει για κάποιες ώρες την ημέρα για 4 ακόμη εβδομάδες.
Συνήθως η επιστροφή στις καθημερινές απλές δραστηριότητες γίνεται σταδιακά μετά από 2-3 εβδομάδες, ενώ στις αθλητικές δραστηριότητες μετά από 1,5-2 μήνες.

Συχνές Ερωτήσεις

Ποιοι είναι υποψήφιοι για λίφτινγκ προσώπου;
Υπάρχουν επιπλοκές που σχετίζονται με το λίφτινγκ;
Ποια είναι τα αποτελέσματα του λίφτινγκ;
 • Before-tte
  After-tte
  Before tte After
 • Before-ttt
  After-ttt
  Before ttt After
 • Before-ttdn
  After-ttdn
  Before ttdn After