Επεμβασεις μετα μεγαλη απωλεια βαρους

Πλαστικοί Χειρουργοί, Θεσσαλονίκη, Ε. Δεμίρη, Δ. Διονυσίου, Πλαστική Χειρουργική Σώματος, Πλαστικές Επεμβάσεις μετά μεγάλης απώλειας βάρους
Σωμα

Επεμβάσεις μετά μεγάλη απώλεια βάρους

Άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα, μετά από μεγάλη απώλεια βάρους (μετα-βαριατρική χειρουργική), έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρές αλλαγές της εικόνας του σώματός τους λόγω της έντονης χαλάρωσης του δέρματος σε διάφορες περιοχές, όπως στην κοιλιά, μηρούς και γλουτούς, βραχίονες, μαστούς, αλλά και το πρόσωπο. Τα παραπάνω μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές αισθητικές ενοχλήσεις, λειτουργικά ή/και ψυχο-κοινωνικά προβλήματα.

Ο πλαστικός χειρουργός καλείται να αποκαταστήσει την εικόνα του σώματος, χρησιμοποιώντας μία σειρά διορθωτικών επεμβάσεων, όπως η κοιλιοπλαστική (απλή ή κυκλοτερής κοιλιοπλαστική), η ανόρθωση μηρών και γλουτών, η βραχιονοπλαστική, η ανόρθωση στήθους, το λίφτινγκ προσώπου κλπ.

Οι επεμβάσεις αυτές της πλαστικής χειρουργικής περιλαμβάνονται στον όρο «μετα-βαριατρική χειρουργική» (post-bariatric surgery) και έχουν στόχο τη διόρθωση της χαλάρωσης των ιστών με εκτομή του πλεονάζοντος τοπικού δέρματος και λίπους (δερμολιπεκτομές).

Χειρουργική Επέμβαση

Οι επεμβάσεις γίνονται με γενική αναισθησία. Η διάρκειά τους κυμαίνεται από 2 ως 5 ώρες, αναλόγως της περίπτωσης, της επέμβασης ή του συνδυασμού επεμβάσεων που διενεργούνται. Συνήθως απαιτείται νοσηλεία 2-3 ημερών. Ακολουθείται η χειρουργική τεχνική, όπως περιγράφηκε στις επιμέρους ενότητες, και η μετεγχειρητική ανάρρωση απαιτεί χρήση ειδικών ελαστικών ενδυμάτων για 4-6 εβδομάδες. Η επιστροφή στην εργασία, αναλόγως της περίπτωσης, υπολογίζεται σε 2-3 εβδομάδες.
Λόγω των σύνθετων επεμβάσεων που εφαρμόζονται, οι ενδιαφερόμενοι/ες πρέπει να γνωρίζουν ότι η αυστηρή συμμόρφωση στις μετεγχειρητικές οδηγίες είναι απολύτως απαραίτητη για την αποφυγή επιπλοκών και ταχύτερη ανάρρωση.

Συχνές Ερωτήσεις

Ποια άτομα είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για μία επέμβαση μετα-βαριατρικής χειρουργικής;
Μπορούν να γίνουν πολλές επεμβάσεις ταυτόχρονα;
Ποια είναι τα αναμενόμενα αποτελέσματα;
 • Before-tpe
  After-tpe
  Before tpe After
 • Before-tpt
  After-tpt
  Before tpt After
 • Before-tpp
  After-tpp
  Before tpp After
 • Before-tpd
  After-tpd
  Before tpd After
 • Before-tpt
  After-tpt
  Before tpt After
 • Before-tpe
  After-tpe
  Before tpe After