Γυναικομαστια

Πλαστικοί Χειρουργοί, Θεσσαλονίκη, Ε. Δεμίρη, Δ. Διονυσίου, Πλαστική Χειρουργική Στήθους, Πλαστικές Επεμβάσεις Γυναικομαστίας
Στηθος

Γυναικομαστία

Η γυναικομαστία οφείλεται στην υπερπλασία του ανδρικού μαστού λόγω υπερβολικής ανάπτυξης του αδένα, ή του λίπους του μαστού, ή και των δύο ταυτόχρονα. Στις περιπτώσεις όπου ο ανδρικός μαστός έχει όψη "γυναικείου στήθους", η γυναικομαστία προκαλεί σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα σε άνδρες κάθε ηλικίας.

Συχνότερα εμφανίζεται στην εφηβεία και είναι ιδιοπαθής, δηλαδή δεν αποδίδεται σε συγκεκριμένη αιτία. Βεβαίως, υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση γυναικομαστίας, όπως παχυσαρκία, ορμονικές διαταραχές, όγκοι ή λήψη φαρμάκων. Για τον λόγο αυτό, πριν τον προγραμματισμό κάποιας χειρουργικής παρέμβασης, ο ασθενής πρέπει να εξετάζεται λεπτομερώς για αποκλεισμό κάποιας αιτίας υπεύθυνης για την εμφάνιση της γυναικομαστίας.

Χειρουργική Επέμβαση

Κατά τη χειρουργική διόρθωση της γυναικομαστίας αφαιρείται αδενο-λιπώδης ιστός ή/και τμήμα δέρματος από τον μαστό, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος. Συνήθως η τομή γίνεται κυκλικά, στην περιφέρεια της θηλαίας άλω. Σε πολλές περιπτώσεις, η γυναικομαστία μπορεί να διορθωθεί μόνο με λιποαναρρόφηση των μαστών, οπότε αποφεύγονται μεγαλύτερες τομές.
Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί 1-2 ώρες. Η παραμονή στην κλινική είναι λίγες ώρες ή -το πολύ- ένα βράδυ.

Ανάρρωση

Μετά την επέμβαση, ο πόνος είναι ήπιος και αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα. Τις πρώτες ημέρες συστήνεται αποφυγή έντονης δραστηριότητας, ενώ με τακτικές αλλαγές στο ιατρείο, θα φροντίσουμε την ομαλή επούλωση των τραυμάτων σας. Εφόσον τοποθετηθούν παροχετεύσεις, για την απομάκρυνση των υγρών, αυτές αφαιρούνται συνήθως σε 2-3 ημέρες.
Συστήνουμε εφαρμογή για 4-6 εβδομάδες ειδικού ελαστικού γιλέκου, το οποίο βοηθά στην υποχώρηση των εκχυμώσεων και των οιδημάτων. Η επιστροφή στην εργασία και τις κοινωνικές δραστηριότητες γίνεται συνήθως σε 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα είναι εμφανή αμέσως μετά την επέμβαση. Η τελική όμως εικόνα του στήθους εκτιμάται μετά από αρκετούς μήνες, οπότε έχει ολοκληρωθεί η υποχώρηση των οιδημάτων και η ωρίμανση των ουλών, που λόγω της θέσης τους (γύρω από τη θηλαία άλω) είναι ελάχιστα εμφανείς. Τα αποτελέσματα της χειρουργικής διόρθωσης της γυναικομαστίας παραμένουν σταθερά σε βάθος χρόνου εφόσον δεν υπάρξουν σοβαρές μεταβολές του σωματικού βάρους, συμβάλλουν δε σημαντικά στη βελτίωση της ψυχολογίας και της αυτοπεποίθησης των ασθενών.

 • Before-eee
  After-eee
  Before eee After
 • Before-eet
  After-eet
  Before eet After
 • Before-eep
  After-eep
  Before eep After
 • Before-eee
  After-eee
  Before eee After
 • Before-eed
  After-eed
  Before eed After
 • Before-eet
  After-eet
  Before eet After
 • Before-eee
  After-eee
  Before eee After
 • Before-eeo
  After-eeo
  Before eeo After