Βραχιονοπλαστικη

Πλαστικοί Χειρουργοί, Θεσσαλονίκη, Ε. Δεμίρη, Δ. Διονυσίου, Πλαστική Χειρουργική Σώματος, Πλαστικές Επεμβάσεις Βραχιονοπλαστικής
Σωμα

Βραχιονοπλαστική

Η βραχιονοπλαστική έχει στόχο τη διόρθωση της χαλάρωσης στην περιοχή των βραχιόνων (μπράτσα). Η χαλάρωση αυτή εμφανίζεται με την πάροδο της ηλικίας, αλλά και μετά από μεγάλη απώλεια βάρους. Το χαλαρό δέρμα «κρεμάει», φαίνεται πλαδαρό και προκαλεί αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα, ιδίως κατά τις κινήσεις των χεριών ή κατά την ένδυση.

Χειρουργική Επέμβαση

Η βραχιονοπλαστική αποτελεί μία από τις επεμβάσεις δερμολιπεκτομής, κατά την οποία αφαιρείται η περίσσεια του δέρματος και λίπους με τομές κατά μήκος της εσωτερικής επιφάνειας των βραχιόνων. Διαρκεί περίπου 2-3 ώρες και γίνεται με γενική αναισθησία. Στο τέλος της επέμβασης συνήθως τοποθετούνται παροχετεύσεις για την αποφυγή συλλογής υγρών ή αίματος, οι οποίες αφαιρούνται σε 2-3 ημέρες. Συχνά συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση για μείωση του τοπικού λίπους και βελτίωση του περιγράμματος του μπράτσου. Παραμονή στην κλινική απαιτείται για λίγες ώρες ή ένα βράδυ.

Ανάρρωση

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ήπιος και αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά. Τα οιδήματα και οι εκχυμώσεις (μελανιές) στα μπράτσα υποχωρούν σταδιακά μέσα σε 2-3 εβδομάδες, ενώ η χρήση ειδικών ελαστικών ενδυμάτων για ένα μήνα μετά την επέμβαση βοηθάει στην καλύτερη και γρηγορότερη επούλωση. Η επιστροφή στις απλές καθημερινές δραστηριότητες υπολογίζεται σε 7-10 ημέρες, ενώ η έντονη χειρωνακτική εργασία επιτρέπεται μετά από 2-4 εβδομάδες.

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της βραχιονοπλαστικής είναι σταθερά σε βάθος χρόνου και προσφέρουν μεγάλο βαθμό ικανοποίησης σε άτομα με σοβαρή χαλάρωση στα μπράτσα. Σε περιπτώσεις ήπιας χαλάρωσης, η ένδειξη για την επέμβαση της βραχιονοπλαστικής πρέπει να συζητηθεί διεξοδικά με τον/την ενδιαφερόμενο/η, λόγω της μόνιμης παρουσίας επιμήκους ουλής στην εσωτερική επιφάνεια των βραχιόνων. Αν και οι ουλές βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου, παραμένουν αχνά στο εσωτερικό των βραχιόνων. Παρ’ όλα αυτά οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε βραχιονοπλαστική αποδέχονται την παρουσία της ουλής, απολαμβάνοντας τη νέα όψη που έχουν τα μπράτσα τους.

 • Before-tte
  After-tte
  Before tte After
 • Before-ttt
  After-ttt
  Before ttt After
 • Before-ttp
  After-ttp
  Before ttp After
 • Before-ttd
  After-ttd
  Before ttd After
 • Before-ttt
  After-ttt
  Before ttt After
 • Before-tte
  After-tte
  Before tte After