Δεμίρη 2310244180 2310432180 Διονυσίου
Δεμίρη 2310244180 2310432180 Διονυσίου
Πολλές ασθενείς, που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, εμφανίζουν λεμφοίδημα του άνω άκρου μετά τη μαστεκτομή και την ολοκλήρωση της θεραπείας του καρκίνου. Στις περιπτώσεις αυτές, η επέμβαση της αποκατάστασης μαστού μπορεί να συνδυαστεί με ταυτόχρονη μεταμόσχευση λειτουργικών λεμφαδένων, μέθοδος που χρησιμοποιείται για την θεραπεία του δευτεροπαθούς λεμφοιδήματος άνω άκρου μετά μαστεκτομή.
Η χειρουργική αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος μετά μαστεκτομή επιτυγχάνεται με μεταμόσχευση λειτουργικών λεμφαδένων που λαμβάνονται από υγιή περιοχή, συνήθως από την κοιλιακή χώρα, επέμβαση που μπορεί να συνδυαστεί με την αποκατάσταση του μαστού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως επιλέγουμε την αποκατάσταση μαστού με αυτόλογους ιστούς, κυρίως με κοιλιακό κρημνό DIEP, χωρίς όμως να αποκλείεται και όποια άλλη τεχνική. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, διαρκεί περίπου 6 ώρες και απαιτεί εξειδικευμένη ομάδα πλαστικών χειρουργών με μακρά εμπειρία στη μικροχειρουργική. Προτείνεται παραμονή στην κλινική για 5-6 ημέρες.
Η ανάρρωση είναι ανάλογη με αυτή της αποκατάστασης του μαστού με την κάθε τεχνική, όπως περιγράφηκε στα επιμέρους πεδία. Απαραίτητη είναι η άμεση μετεγχειρητική φροντίδα του πάσχοντος άνω άκρου από ειδικό φυσικοθεραπευτή, με ειδική περίδεση και εφαρμογή λεμφικών μαλάξεων. Για τους επόμενους μήνες, προτείνουμε την εφαρμογή ειδικού πιεστικού ενδύματος (μανίκι) ενώ η ασθενής παρακολουθείται τακτικά από την ομάδα των πλαστικών χειρουργών και φυσικοθεραπευτών.
Η συχνότητα εμφάνισης λεμφοιδήματος άνω άκρου μετά μαστεκτομή φτάνει στο 30% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, ιδίως μετά από αφαίρεση λεμφαδένων της μασχάλης και ακτινοθεραπεία. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών, το λεμφοίδημα εμφανίζεται μέσα στα 3 πρώτα χρόνια μετά τη μαστεκτομή. Σε αρχικό στάδιο, το οίδημα του άνω άκρου είναι ελαφρύ και αναστρέψιμο, συχνά όμως επιδεινώνεται σταδιακά και καταλήγει σε ένα μόνιμα πρησμένο χέρι με σοβαρά λειτουργικά, αισθητικά και ψυχολογικά προβλήματα για την ασθενή.
Η ταυτόχρονη αποκατάσταση μαστού με αυτόλογους ιστούς και λεμφοιδήματος άνω άκρου με μεταμόσχευση λεμφαδένων αποτελεί μία καταξιωμένη μέθοδο που προσφέρει πολύ μεγάλη ικανοποίηση στις ασθενείς. Παρά την σχετικά μεγάλη διάρκεια της επέμβασης, δεν υπάρχει αντένδειξη διενέργειάς της στην συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με μαστεκτομή που υποφέρουν από λεμφοίδημα. Όταν οι ασθενείς αυτές αντιμετωπισθούν εγκαίρως, με την ορθή χειρουργική τεχνική και την κατάλληλη μετεγχειρητική φροντίδα, έχουν μεγάλη πιθανότητα να θεραπευθούν πλήρως και να μην χρειάζονται πλέον ελαστικά ενδύματα ή λεμφικές μαλάξεις.
Σε κάθε ασθενή που έχει υποβληθεί σε χειρουργική θεραπεία για καρκίνο του μαστού με αφαίρεση λεμφαδενών της μασχάλης ή/και ακτινοθεραπεία, πρέπει να συστήνονται μέτρα πρόληψης του λεμφοιδήματος του άνω άκρου με κατάλληλες ασκήσεις, ειδική διατροφή, αποφυγή τραυματισμών του μέλους, και έγκαιρη αντιμετώπιση κάθε ήπιου πρηξίματος ή λοίμωξης του άκρου.
Τα τελευταία χρόνια, σε επιλεγμένες περιπτώσεις ασθενών, επιχειρείται η χειρουργική πρόληψη του λεμφοιδήματος κατά την επέμβαση της μαστεκτομής, με εξειδικευμένες μικροχειρουργικές τεχνικές (λεμφο-φλεβικές αναστομώσεις στην περιοχή της μασχάλης).