Αποκατασταση μαστου και λεμφοιδηματος

Πλαστικοί Χειρουργοί, Θεσσαλονίκη, Ε. Δεμίρη, Δ. Διονυσίου, Πλαστική Χειρουργική Στήθους, Πλαστικές Επεμβάσεις Αποκατάστασης Μαστού μετά Μαστεκτομής, Αποκατάσταση μαστού και λεμφοιδήματος
Στηθος

Αποκατάσταση μαστού και λεμφοιδήματος

Πολλές ασθενείς, που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, εμφανίζουν λεμφοίδημα του άνω άκρου μετά τη μαστεκτομή και την ολοκλήρωση της θεραπείας του καρκίνου. Στις περιπτώσεις αυτές, η επέμβαση της αποκατάστασης μαστού μπορεί να συνδυαστεί με ταυτόχρονη μεταμόσχευση λειτουργικών λεμφαδένων, μέθοδος που χρησιμοποιείται για την θεραπεία του δευτεροπαθούς λεμφοιδήματος άνω άκρου μετά μαστεκτομή.

Χειρουργική Επέμβαση

Η χειρουργική αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος μετά μαστεκτομή επιτυγχάνεται με μεταμόσχευση λειτουργικών λεμφαδένων που λαμβάνονται από υγιή περιοχή, συνήθως από την κοιλιακή χώρα, επέμβαση που μπορεί να συνδυαστεί με την αποκατάσταση του μαστού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως επιλέγουμε την αποκατάσταση μαστού με αυτόλογους ιστούς, κυρίως με κοιλιακό κρημνό DIEP, χωρίς όμως να αποκλείεται και όποια άλλη τεχνική. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, διαρκεί περίπου 6 ώρες και απαιτεί εξειδικευμένη ομάδα πλαστικών χειρουργών με μακρά εμπειρία στη μικροχειρουργική. Προτείνεται παραμονή στην κλινική για 5-6 ημέρες.

Ανάρρωση

Η ανάρρωση είναι ανάλογη με αυτή της αποκατάστασης του μαστού με την κάθε τεχνική, όπως περιγράφηκε στα επιμέρους πεδία. Απαραίτητη είναι η άμεση μετεγχειρητική φροντίδα του πάσχοντος άνω άκρου από ειδικό φυσικοθεραπευτή, με ειδική περίδεση και εφαρμογή λεμφικών μαλάξεων. Για τους επόμενους μήνες, προτείνουμε την εφαρμογή ειδικού πιεστικού ενδύματος (μανίκι) ενώ η ασθενής παρακολουθείται τακτικά από την ομάδα των πλαστικών χειρουργών και φυσικοθεραπευτών.

Συχνές Ερωτήσεις

Πότε εμφανίζεται λεμφοίδημα μετά μαστεκτομή;
Ποια είναι τα αποτελέσματα από την αποκατάσταση μαστού και λεμφοιδήματος άνω άκρου;
Είναι δυνατόν να προληφθεί το λεμφοίδημα άνω άκρου μετά μαστεκτομή;
 • Before-eeee
  After-eeee
  Before eeee After
 • Before-eeet
  After-eeet
  Before eeet After
 • Before-eeed
  After-eeed
  Before eeed After
 • Before-eeet
  After-eeet
  Before eeet After