Ανορθωση (λιφτινγκ) μηρων

Πλαστικοί Χειρουργοί, Θεσσαλονίκη, Ε. Δεμίρη, Δ. Διονυσίου, Πλαστική Χειρουργική Σώματος, Πλαστικές Επεμβάσεις Ανόρθωσης (λίφτινγκ) Μηρών
Σωμα

Ανόρθωση (λίφτινγκ) μηρών

Η ανόρθωση μηρών (λίφτινγκ μηρών) έχει στόχο τη διόρθωση της χαλάρωσης στους μηρούς, που επιτυγχάνεται με την αφαίρεση δέρματος και λίπους στην εσωτερική επιφάνεια των μηρών. Η χαλάρωση στους μηρούς εμφανίζεται με την πάροδο της ηλικίας ή μετά από σημαντική απώλεια βάρους.

Συντηρητικές μέθοδοι όπως γυμναστική, μασάζ και μηχανήματα σύσφιξης προσφέρουν μικρή μόνο βοήθεια σε ήπιες μορφές χαλάρωσης. Σε έντονη χαλάρωση, οι «κρεμάμενοι» ιστοί προκαλούν σοβαρή αισθητική ενόχληση και λειτουργικά προβλήματα στη βάδιση, στην ένδυση και σε άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Στις περιπτώσεις αυτές ενδείκνυται η χειρουργική επέμβαση για την ανόρθωση και τη γενικότερη βελτίωση του σχήματος των μηρών.

Χειρουργική Επέμβαση

Η ανόρθωση μηρών γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί 2-3 ώρες. Με τη διαδικασία της δερμολιπεκτομής, αφαιρείται η περίσσεια δέρματος και λίπους από τους μηρούς, χρησιμοποιώντας είτε οριζόντια τομή στη μηροβουβωνική χώρα, είτε κάθετη τομή στην εσωτερική επιφάνεια των μηρών. Οι τομές γίνονται μέσα στις φυσιολογικές πτυχές του δέρματος, σε σημεία όπου δεν είναι εύκολα ορατές. Στο τέλος της επέμβασης, για την αποφυγή συλλογής υγρών ή αίματος, τοποθετούνται παροχετεύσεις που αφαιρούνται σε 2 -3 ημέρες. Η επέμβαση συχνά συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση για περαιτέρω μείωση του τοπικού λίπους και βελτίωση του περιγράμματος των μηρών. Συνήθως απαιτείται παραμονή στην κλινική για ένα βράδυ.

Ανάρρωση

Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση υπάρχει ευαισθησία στους μηρούς και σχετική δυσκολία κατά τη βάδιση και το κάθισμα. Για τον μετεγχειρητικό πόνο συστήνονται τα συνήθη παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη. Τα οιδήματα και οι εκχυμώσεις (μελανιές) υποχωρούν σταδιακά μετά από 2-3 εβδομάδες, ενώ προτείνεται χρήση ειδικού ελαστικού ενδύματος για 6-12 εβδομάδες. Η επιστροφή στις απλές καθημερινές δραστηριότητες υπολογίζεται σε 10-15 ημέρες, ενώ η έντονη άσκηση επιτρέπεται μετά από 2-3 μήνες.

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές που σχετίζονται με την ανόρθωση μηρών, (π.χ. αιμάτωμα, συλλογή υγρού, μόλυνση του τραύματος, προβλήματα στην επούλωση) είναι σπάνιες. Όπως συμβαίνει σε όλες τις επεμβάσεις δερμολιπεκτομής, οι επιπλοκές εμφανίζονται συχνότερα σε καπνιστές, οπότε συστήνουμε διακοπή καπνίσματος για τουλάχιστον 4 εβδομάδες πριν και 4 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Η παρουσία ουλών στην εσωτερική επιφάνεια των μηρών είναι αναπόφευκτη, παρόλη τη βελτίωσή τους με την πάροδο του χρόνου. Για τους λόγους αυτούς, η ένδειξη για την επέμβαση και η συνολική διαδικασία της ανόρθωσης μηρών πρέπει να συζητάται διεξοδικά με τον/την ενδιαφερόμενο/η.
Η κατάλληλη προετοιμασία, η σχολαστική χειρουργική τεχνική και η αυστηρή συμμόρφωση στις μετεγχειρητικές οδηγίες παίζουν καθοριστικό ρόλο για την αποφυγή επιπλοκών από την επέμβαση.

 • Before-tte
  After-tte
  Before tte After
 • Before-ttt
  After-ttt
  Before ttt After
 • Before-ttd
  After-ttd
  Before ttd After
 • Before-ttt
  After-ttt
  Before ttt After