Δεμίρη 2310244180 2310432180 Διονυσίου
Δεμίρη 2310244180 2310432180 Διονυσίου
Λεμφοίδημα είναι η διόγκωση (οίδημα) κάποιας περιοχής του σώματος λόγω συσσώρευσης της λέμφου, η οποία οφείλεται σε δυσλειτουργία του λεμφικού συστήματος (απουσία ή δυσλειτουργία λεμφαδένων ή λεμφαγγείων). Συνήθως το λεμφοίδημα αφορά τα άνω ή κάτω άκρα.
Το λεμφοίδημα, ανάλογα με την αιτία που το προκαλεί, είναι πρωτοπαθές ή δευτεροπαθές.
Το πρωτοπαθές λεμφοίδημα εμφανίζεται σε ασθενείς που γεννήθηκαν με πρόβλημα διάπλασης στα λεμφαγγεία ή στους λεμφαδένες.
Το δευτεροπαθές λεμφοίδημα συμβαίνει εξαιτίας κάποιας συγκεκριμένης αιτίας όπως π.χ. χειρουργική αφαίρεση λεμφαδένων για τη θεραπεία καρκίνου, ακτινοβολία στην περιοχή των λεμφαδένων, σοβαρές λοιμώξεις του δέρματος (ερυσίπελας, λεμφαγγειίτιδα, κυτταρίτιδα), ιστορικό χειρουργείου ή τραυματισμού σε μια περιοχή.
Ιδιαίτερα συχνό είναι το δευτεροπαθές λεμφοίδημα άνω άκρου μετά από θεραπεία για καρκίνο του μαστού στις γυναίκες, και το δευτεροπαθές λεμφοίδημα στα κάτω άκρα μετά από θεραπεία καρκίνου του ουροποιητικού στους άνδρες, ή καρκίνου των γεννητικών οργάνων στις γυναίκες.
Η έναρξη του λεμφοιδήματος είναι συχνά ύπουλη και αργή, καθώς εμφανίζεται μήνες ή ακόμη και χρόνια μετά τη χειρουργική αφαίρεση λεμφαδένων μιας περιοχής. Σταδιακά το οίδημα του άκρου επιδεινώνεται, το δέρμα παχύνεται και σκληραίνει. Συχνές είναι οι τοπικές λοιμώξεις που οδηγούν σε σταδιακή ίνωση και επιδείνωση της λεμφικής κυκλοφορίας. Ανάλογα με το βαθμό του οιδήματος και τα συμπτώματα, το λεμφοίδημα χωρίζεται σε 4 στάδια. Το βαρύτερο στάδιο αντιστοιχεί στη γνωστή «ελεφαντίαση».
Για τη διάγνωση του λεμφοιδήματος και το σχεδιασμό της κατάλληλης θεραπείας, προτείνονται οι εξής εξετάσεις:
Η αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος περιλαμβάνει συνδυασμό από συντηρητικές και χειρουργικές μεθόδους.
Οι συντηρητικές μέθοδοι αντιμετώπισης προετοιμάζουν τον ασθενή για τη χειρουργική επέμβαση και βοηθούν στη μετεγχειρητική φροντίδα. Για την επιτυχή αντιμετώπιση τα μέτρα που προτείνουμε είναι:
Οι σύγχρονες χειρουργικές επεμβάσεις άλλαξαν ριζικά τον τρόπο αντιμετώπισης του λεμφοιδήματος, μιας και σε πολλές περιπτώσεις προσφέρουν οριστική θεραπεία της νόσου. Ανάλογα με την αιτία και το στάδιο του λεμφοιδήματος, οι χειρουργικές μέθοδοι που προτείνονται είναι οι εξής: